انرژی بیوگاز بهترین انرژی طبیعی است که میتوان به راحتی آن را از طریق فضولات دامی به دست آورد. استفاده از انرژی بیوگاز در مناطق روستایی، صعب العبور عشایری و مناطق دور افتاده با استفاده از فضولات دامی قابل دسترس راهی جهت تامین انرژی ارزان و سهل الوصول بیوگاز و جلوگیری از هدر رفت انرژی با ارزش سوختهای فسیلی مثل نفت و و گاز میباشد. این گاز نیاز خانواده های روستایی و عشایر را برطرف میکند.
برای تولید بیوگاز یا همان زیست گاز در مناطق روستایی و مجتمعهای کشاورزی و دامپروری میتوان اقدام به ساخت دستگاه تولید بیوگاز کرد. دستگاه تولید بیوگاز میتواند از فضولات حیوانی، ضایعات کشاورزی و دامی به عنوان خوراک استفاده کند و از آنها گاز بیوگاز تولید کند.
در این تحقیق ابتدا پهن (کود) تازه گاو جمع آوری گردید تا از آن به عنوان خوراک دستگاه تولید بیوگاز استفاده شود. سپس در یک بشکه ۶۰ لیتری کود گاو به خوبی با آب مخلوط شد. پس از تهیه محلول امولسیونی از کود گاو به همراه آب، مواد مزبور را در یک بشکه ۲۰۰ لیتری ریخته و درب بشکه کاملا بسته شد و به مدت ۳ هفته در یک منطقه باز در معرض نور خورشید نگهداری شد تا از آن بیوگاز تولید شود. از طرفی به منظور گرفتن گاز از درب کوچک بشکه با تعبیه شیر گاز اقدام به گاز گیری (بیوگاز) شد. از این شیر میتوان برای خروج بیوگاز استفاده کرد. پس از ۲ تا ۳ هفته (بسته به شدت دما با فعالیت میکرو ارگانیسمها) گاز (بیوگاز) تولید شد و آماده خروج از بشکه و استفاده است. با آماده کردن اجاق شعله و یک دستگاه روشنایی اقدام به تهیه گاز و اخذ شعله حرارت گردید.
همچنین لازم به ذکر است میزان گاز (بیوگاز) تولید شده در این دستگاه به نوع مواد ورودی، میزان اسیدی بودن خوراک و دمای محیط بستگی دارد که هر کدام به نوعی در تولید بیوگاز موثر هستند. بر اساس نتایج حاصله لجن باقیمانده از دستگاه تولید بیوگاز به عنوان کود غنی از ازت قابل استفاده میباشد و میتوان آن را در زمینهای کشاورزی مصرف کرد. در مناطق روستایی هر خانوار میتواند به طور انفرادی یک دستگاه تولید بیوگاز داشته باشد و یا چند خانوار ساکن در کنار هم میتوانند به طور اشتراکی یک دستگاه بیوگاز بسازند و به راحتی از آن استفاده کرده و تولید بیوگاز نمایند.
براساس محاسبات انجام شده توسط گروه تولید بیوگاز، کود حاصل از فضولات سه راس گاو و یا چند راس گوسفند پاسخ گوی تولید بیوگاز مصرفی هر خانوار در طول سال است و میتوانند از گاز آن استفاده کنند. این میزان تولید بیوگاز، حدود ۵۰۰ متر مکعب به ازای هر کیلوگرم فضولات تجزیه شده است که این خود رقم زیادی است.
با این اوصاف ساکنین روستا و عشایر و افرادی که به گاز شهری دسترسی ندارند به راحتی میتوانند از بیوگاز استفاده کنند. با ساخت دستگاه بیوگاز به راحتی میتوانند از فضولات دامی بیوگاز تولید کرده و از آن استفاده کنند. بیوگاز انرژی طبیعی و پاک بهترین انرژی برای دامداران و عشایر است و به راحتی میتواند آن را تولید کرده، استفاده کنند.
منبع: سایت آفتاب