توجه به گازهای چاه هنگام تخلیه چاه

توجه به گازهای چاه هنگام تخلیه چاه

از جمله مخاطرات چاه‎ وجود گازهای سمی درون آن است که به آنها گاز چاه یا گاز فاضلاب گفته می‎شود. وجود این گازها در روند تخلیه چاه تاثیر بسزایی دارد. در واقع عملیات تخلیه چاه تحت تاثیر گاز‎های فاضلاب می‎باشد. وجود این گازها در سرعت تخلیه چاه و دقت تخلیه چاه تاثیرگذار است.

افراد مشغول به فعالیت در چاه، کارگران تخلیه چاه، کارگران حفر چاه، کارگران لایروبی چاه و کف تراشی چاه و هر کسی که با چاه ارتباط دارد باید به وجود گاز های چاه توجه کند.

بیشترین گازهایی که در چاه‎ها یافت می شوند عبارتند از:

  • آمونیاک
  • هیدروژن سولفوره
  • متان
  • گاز کربنیک

 

آمونیاک

این گاز بی‎رنگ از هوا سبک‎تر است و بوی آن تند و زننده است. در صورت ترکیب شدن با هوا و گرم شدن و همچنین تحت فشار قرار گرفتن قابلیت انفجار دارد. جهت خنثی سازی آن می‎توان از آب پودری استفاده کرد. تماس با این گاز باعث تحریکات چشم، بینی و مجاری تنفسی می‎گردد و سرفه‎آور و بیهوش کننده است. حتی در سطح پوست تولید سوختگی می‎کند. وجود 1 الی 5% درصد این گاز به مدت 1 ساعت باعث بروز مرگ در انسان می‎شود.

هنگام تخلیه چاه و حفر چاه توسط کارگران مربوطه باید از عدم وجود این گاز در چاه مطمئن شد. وجود این گاز درون چاه ممکن است باعث بروز حوادث تخلیه چاه و آسیب رسیدن به کارگران تخلیه چاه شود. چه بسیار کارگران تخلیه چاه که در اثر بی‎توجهی به این گاز در هنگام تخلیه چاه دچار مسمومیت شده‎اند.

شخصی که دچار مسمومیت با این گاز شده باشد تعرق شدیدی دارد که باید به هوای آزاد منتقل شود و پوست، چشم و محل های آلوده را با آب بسیار زیاد شستشو داد. همچنین باید هرگونه لباس آلوده را از تن فرد مسموم شده خارج نمود. افراد بیرون از چاه باید به کارگران تخلیه چاه توجه کافی داشته باشند تا در صورت مسمومیت هنگام تخلیه چاه به آنها کمک کنند.

 

هیدروژن سولفوره

این نوع گاز در اثر سوختن ناقص موادی مانند پشم، مو، گوشت و موادی که دارای گوگرد می‎باشند تولید می‎شود. این گاز بویی شبیه تخم مرغ گندیده دارد. مقدار ناچیز از این گاز را می توان با حس بویایی تشخیص داد. اگر کارگر تخلیه چاه این گاز را استنشاق کند دچار سرگیجه خواهد شد و دیگر توان انجام تخلیه چاه را نخواهد داشت.

وجود یک درصد از این گاز بسیار خطرناک است و تا دو درصد از این گاز را می‎توان تشخیص داد. در چاهی که مقدار گاز در آن زیاد باشد نمی‎توان عملیات تخلیه چاه را انجام داد. در چنین چاهی باید تخلیه گاز باید با وسایل ضد جرقه انجام گیرد. اگر این گاز در محیط سربسته‎ای از داخل چاه به بیرون نشت کند امکان مسمومیت افراد وجود دارد. شخصی که برای مدت کوتاهی از این گاز تنفس کرده باشد را باید به هوای آزاد انتقال داد و در صورت عدم تنفس فرد اقدام به دادن تنفس مصنوعی و اکسیژن نموده و مصدوم را به بیمارستان منتقل نمود.

هنگام تخلیه چاه باید به وجود این گاز دقت کرد. در صورتی که کارگران تخلیه چاه این گاز را استنشاق کنند، دچار خفگی می‎شوند. حتی مقدار کمی از این گاز نیز کارگران تخلیه چاه را مسموم می‎کند.

 

متان

بی‎رنگ و ‎بو، قابل اشتعال و انفجار و مقدار کمی از آن در آب حل می شود. مخلوط این گاز با اکسیژن و هوا و با گاز کلر قابل انفجار است، کمی سمی است و استنشاق آن به مدت طولانی جای اکسیژن را در دستگاه تنفسی انسان اشغال کرده و باعث خفگی فرد می‎شود. باید مصدوم را به هوای آزاد منتقل کرد و در صورت لزوم اقدام به تنفسی مصنوعی نمود.

گاز متان بدون بو است، پس اشخاص تخلیه چاه باید به وجود آن در چاه دقت کنند. در صورتی که کارگران تخلیه چاه و یا عوامل تخلیه چاه وجود این گاز را احساس کردند باید به سرعت عملیات تخلیه چاه را متوقف کرده و کارگران تخلیه چاه را به محیطی دور از چاه منتقل کنند.

 

گاز کربنیک

گازی بی رنگ، بی بو، غیر قابل اشتعال، سنگین‎تر از هوا و محلول در آب است. این گاز می تواند حجم و سرعت تنفس را 50 درصد بالا ببرد وجود 3 درصد از آن سرعت و حجم تنفس را 2 برابر می نماید و مقدار 10 درصد از آن کمتر از چند دقیقه باعث بروز مرگ می‎شود. خطر اصلی این گاز بالا بردن سرعت تنفس است.

اگر کارگران تخلیه چاه آن را استشمام کنند، باید به سرعت از چاه خارج شده و از ورود دیگر کارگران تخلیه چاه به داخل چاه جلوگیری شود. کارگران تخلیه چاه و دیگر عوامل تخلیه چاه باید دقت کافی را مبذول دارند.

 

کمک‎های اولیه

برای کارگران تخلیه چاه و حفر چاه که با این گاز مسموم شده‎اند باید اقدامات زیر را انجام داد.

  • انتقال به هوای آزاد و دارای اکسیژن
  • دادن تنفس مصنوعی و اکسیژن خالص

 

کمبود اکسیژن

در برخی از چاه‏ها ممکن است گازهای مسموم کننده و گاز چاه وجود نداشته باشد اما بخار و گازهای بی‎اثر جایگزین اکسیژن شده‎اند و درصد آن را پایین می‎آورد و شخص را دچار خفگی کامل یا ناقص می‎نمایند. این عامل نیز برای کارگران تخلیه چاه خطرناک است. ممکن است کارگران تخلیه چاه به علت کمبود اکسیژن دچار خفگی شوند و جان خود را از دست بدهند.

 

نکته مهم در مورد گازهای چاه این است که همه کارگران تخلیه چاه و دیگر عوامل تخلیه چاه که به نوعی با چاه رابطه دارند باید به وجود این گاز توجه کنند و در صورت وجود، عملیات تخلیه چاه را متوقف کنند. بسیاری از کارگران تخلیه چاه به علت بی‎توجهی دچار مسمومیت شده و جان خود را از دست دادند.

منبع: وبلاگ ghoghnoos125