بنا به نظر کارشناسان حفر و تخلیه چاه، حفر چاه توسط چاهکنها و همچنین تخلیه چاه توسط کارگران تخلیه چاه معمولا غیر ایمن بوده و در بعضی از مواقع مشکلاتی را در پی داشته و حتى منجر به مرگ کارگران حفر و تخلیه چاه شده است.
از نظر متخصصين زمینشناسی، چاهشناسی و متخصصین تخلیه چاه، قشر تحتانی زمین دارای گازهای مختلفی است و کارگران حفاری چاه و تخلیه چاه در زمان حفر و تخلیه چاه به دلیل عدم اطلاع از آن دچار مشکل می شوند.
چنانچه دیده شده در بسیاری از مناطق اشخاصی که چاه را حفر می کنند با مشکل گاز گرفتگی مواجه میشوند. کارگران تخلیه چاه نیز از این موضوع مستثنی نیستند. بسیاری از کارگران تخلیه چاه نیز هنگام تخلیه چاه دچار مسمومیت شده و بعضی از آنها جان خود را از دست دادند.
عبدالواسع یکتن از کارگران حفر چاه در شهر کابل است که در حدود پنج سال در این مورد تجربه کاری دارد و در این مدت بیش از ۴۰۰ حلقه چاه را با استفاده از وسایل ساده حفر فردی مانند بیل، کلند و ريسمان حفر کرده است. البته او تجربه تخلیه چاه و امور مربوط به تخلیه چاه را نیز در کارنامه خود دارد.
وى میگوید: در موارد متعدد در جریان کار، در فاصله هشت تا ده متر زیر زمین وجود گازهایی را احساس کردهام و به خاطر استنشاق این گازها حالت سرگیچه پیدا کردهام. هم در عملیات حفر چاه و هم در عملیات تخلیه چاه این حالت را تجربه کردهام.
اين کارگر حفر چاه مى افزايد: با آنکه چاههای زیادی مانند چاه فاضلاب و چاه آب در مناطق مختلف کابل حفر نمودهام، اما تا کنون هیچگاه تخلیه کردن گازها از زیر زمین را تجربه نکردهام. در واقع به خاطر انجام عملیات حفر چاه و تخلیه چاه گازهای چاه را تخلیه نکردهام.
رییس آقا یکتن یکی دیگر از کارگران حفر چاه و تخلیه چاه در شهر کابل میگوید: اگر افراد و اشخاص حفر چاه و تخلیه چاه نکات ایمنی را رعایت نکنند ممکن است گاز فاضلاب با فاصله ١٠ متری آنها را از پای درآورد. بسیاری از دوستان من که کارگر تخلیه چاه بودهاند به علت بیدقتی هنگام تخلیه چاه دچار مسمومیت شدهاند.
وى با بيان اينکه معمولاً گاز فاضلاب درون چاههای سربسته وجود دارد، گفت: افراد چاهکن، کارگران تخلیه چاه، کارگران لایروبی چاه و کف تراشی چاه، رانندگان تانکر تخلیه چاه و تمام عوامل تخلیه جاه در چنین حالتی باید حداقل چهار ساعت درب چاه را باز بگذارند، تا گاز فاضلاب از چاه تخلیه شود و غلظت آن کاهش یابد. فقط در این صورت است که میتوان عملیات تخلیه چاه را آغاز کرد.
رییس آقا مى افزايد: هنگام کار و قبل از ورود به چاه، چراغ مخصوص را روشن میکنم و با طناب آن را به داخل چاه میفرستم تا از وجود گاز فاضلاب در داخل چاه مطمئن شوم. کارگران تخلیه چاه، عوامل تخلیه چاه و دیگر کارگران چاه باید قبل از ورود به چاه از وجود گازهای چاه و گاز فاضلاب مطمئن شوند.
این کارگر تخلیه چاه در ادامه گفت: پس از اطمینان از عدم وجود گازهای سمی درون چاه، برای ورود به چاه باید یک وسیله تهویه هوا در داخل چاه تعبیه شود. این وسیله از این جهت لازم است که کارگران حفر چاه و عوامل تخلیه چاه برای تنفس در داخل چاه با مشکل روبرو نشوند.
ميرويس که شش سال تجربه حفر چاه و تخلیه چاه را دارد میگوید: در یک حادثه ناگوار حفر چاه همکار خود را از دست دادم. علت مرگ او مسمومیت بر اثر گازگرفتگی بود. هنگامی که او جهت تخلیه چاه وارد چاه شد پس از چند دقیقه دچار مسمومیت شد. چه بسیار حوادث حفر و تخلیه چاه را در طول شش سال کار خود دیدهام که در برخی از آن افراد نیز جان خود را از دست دادند. بسیاری از دوستان تخلیه چاه من نیز توسط گاز چاه مسموم شدند.
وی میگوید: ما مردم غریبی هستیم و از روی اجبار به این کار روی آوردهایم، چون برای ما زمینه کار دیگری وجود ندارد و از سوی دیگر امکانات ایمنی لازم را نداریم تا به ایمنی کامل کار کرده و گازهای چاه را از درون چاه خارج کنیم. کار تخلیه چاه، حفر چاه، لایروبی چاه، کف تراشی چاه و تمام کار های چاه نیازمند وسایل ایمنی است.
ميرويس از مسئولین مربوطه درخواست دارد که در این زمینه توجه و نظارت کافی داشته باشند و وسایل و ابزار ایمنی را در اختیار کارگران حفر و تخلیه چاه قرار دهند تا دیگر شاهد مرگ کارگران در اثر عدم رعایت نکات ایمنی نباشیم.
دکتر محمد عیسی (جلال) متخصص داخلی و اطفال در مورد عوامل گاز گرفتگی در چاهها ميگويد: مسمومیت افرادی که امور حفر چاه و تخلیه چاه را انجام میدهند با توجه به نوع چاه و عمق آن به دلیل وجود گازهای مختلف نظیر گاز کربن مونو اکسید بوجود میآید و این مسمومیت به درجات مختلف مشکلات و علائمی را به بار می آورد.
دکتر جلال ميگويد: قرار دادن افراد مسموم شده با گاز چاه در هوای آزاد بسیار ضروری است تا از طریق هوای آزاد اکسیژن کافی را بدست آورند.
این متخصص داخلی با بیان این که کارگران حفر و تخلیه چاه و به طور کلی تمام عوامل تخلیه چاه و افرادی که با چاه سروکار دارند باید قبل از ورود به چاه از عدم وجود گازهای سمی مطمئن شوند گفت: باید در صورت بسته بودن درب چاه، قبل از ورود به آن حداقل درب چاه به مدت ٢۴ ساعت باز گذاشته شود تا گازهای سمی به طور کامل تخلیه شوند و سپس اقدام به تخلیه چاه نمایند.
منبع: آژانس خبری پژواک