سیدجلالملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با اشاره به قدمت زیاد چاهها در کشور، اظهار کرد: در حال حاضر در کشورمان و به ویژه در سطح پایتخت دو نوع چاه آب و فاضلاب حفر میشود. چاههای فاضلاب حفر شده نیازمند تخلیه چاه هستند. شرکتهای تخلیه چاه با استفاده از ابزارهای تخلیه چاه مانند تانکر مکنده تخلیه چاه، پمپ مخصوص تخلیه چاه، کارگر تخلیه چاه و عوامل اجراتی تخلیه چاه اقدام به تخلیه چاههای فاضلاب میکنند.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران درباره شرایط حفر چاه نیز گفت: حفر چاه استانداردهای سخت و دشواری دارد که باید حتما رعایت شود. همچنین عملیاتهای چاه نظیر تخلیه چاه نیز استانداردهایی دارد که شرکتهای تخلیه چاه و دیگر عوامل مربوط به تخلیه چاه ملزم به رعایت این استانداردها میباشند.
ملکی با تاکید بر ضرورت استفاده از کارگران حرفهای در حفر و تخلیه چاه، گفت: حفر چاه، لایروبی چاه، تخلیه چاه و ... کاری نیست که بشود به تنهایی آن را انجام داد، بنابراین یک چاه هر چقدر هم که دارای عمق کمی باشد، باید اقدامات انجام گرفته در آن از سوی تیم حرفهای انجام شود. تیمی که با حوادث حفر و تخلیه چاه آشنایی داشته باشد.
وی افزود: در حفر و تخلیه چاه حداقل باید یک تن مشغول به کار در عمق شود، یک تن دیگر در دهانه چاه حضور داشته باشد و فردی دیگر نیز در اطراف چاه مستقر باشند. البته این نکته در تخلیه چاه کمی مهمتر است. کارگران تخلیه چاه به هیچ وجه نباید تک نفره اقدام به تخلیه چاه کنند.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ادامهداد: همچنین به هنگام حفر و تخلیه چاه حتما باید ارتباط چشمی و کلامی با فردی که داخل چاه قرار دارد، برقرار شود و در صورتی که افراد در چاهی با عمق زیاد مشغول به کارند، این ارتباط میتواند از طریق آیفون انجام شود. عوامل تخلیه چاه میتوانند به صورت پشتیبان در بیرون از چاه بر وضعیت کارگران تخلیه چاه نظارت کنند.
ملکی اضافه کرد: در حفر و تخلیه چاه باید توجه داشت که صدا از خارج چاه به راحتی به داخل منتقل میشود، اما انتقال صوت از داخل به خارج چاه تقریبا غیرممکن است و استفاده از این آیفونها نقش بسزایی در ارتباط صوتی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه کارگران حفر و تخلیه چاه باید هنگام عملیات از تجهیزات حفاظت فردی استفاده کنند، گفت: باید از طنابها و ... برای حضور در چاه استفاد کرد و دَلوها را نیز محکم کرد تا بر سفر افراد مقنی و کارگران تخلیه چاه سقوط نکند. کارگران تخلیه چاه باید توجه داشته باشند که درون چاه گازهای سمی وجود دارد و هنگام تخلیه چاه باید آنها را تخلیه کرد.
ملکی با بیان اینکه نباید ابزار و اشیا را در دهانه چاه قرار داد، خاطرنشان کرد: هنگام تخلیه چاه، برای تخلیه محتویاتی که از داخل چاه خارج میشود، باید توجه داشت که این مواد باید چندین متر دورتر از دهانه چاه تخلیه شود، بنابراین بدیهی است که برای انجام این کار در چاههای سبک حداقل حضور سه تن الزامی است.
ملکی درباره روشهای اطلاع از وجود گازهای سمی در اعماق چاه نیز گفت: درگذشته مقنیها جانوران را به عمق چاه میفرستادند و در صورتی که آن جانور زنده به سطح زمین بازمیگشت، از سمی نبودن گازهای داخل چاه و همچنین وجود اکسیژن در آن مطمئن میشدند، اما امروزه چراغ روشن را به عمق چاه هدایت کرده و در صورت خاموششدن متوجه میشوند که در عمق چاه اکسیژن وجود ندارد. این امر در عملیات تخلیه چاه نیز به همین صورت است. البته اهمیت این امر در عملیات تخلیه چاه بیشتر است. کارگران تخلیه چاه و عوامل تخلیه چاه باید هنگام انجام عملیات تخلیه چاه توجه کافی داشته باشند.
به گفته سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، در این صورت کارگران میتوانند با استفاده از ماسکهای اکسیژن و دستگاههای تنفسی به عمق چاه رفته و در حالت دیگر نیز بسته به تشخیص مهندس ناظر، میتوانند از دستگاههای تهویه استفاده کنند. عوامل تخلیه چاه باید تشخیص دهند که کارگران تخلیه چاه از چه وسیلهای استفاده کنند.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ابراز امیدواری کرد: سیستم اکو یا همان فاضلابشهری به سرعت در شهر راهاندازی شوند و شهروندانی که این سیستم در منازلشان نصب شده، حتما نسبت به تخلیه چاههای قدیمی و پرکردن آن به وسیله نیروهای متخصص اقدام کنند. شهروندان عزیر باید توجه داشته باشند جهت اقدام به تخلیه چاه فقط باید از شرکتهای تخلیه چاه قانونی درخواست تخلیه چاه کنند. بسیاری از شرکتهای غیرقانونی تخلیه چاه وجود دارند که شیادانی بیش نیستند.
منبع: ایسنا